1. Is dat nu echt nodig? Allemaal nieuwe gebouwen? Is verbouwen niet goedkoper?
Verbouwen is op de lange termijn duurder. Voor de basisschool is in het haalbaarheidsonderzoek van M3V uiteengezet dat verbouw en nieuwbouw beide ongeveer hetzelfde kostenplaatje kennen. Bij nieuwbouw kunnen we alles zo efficiënt en optimaal mogelijk inrichten voor alle betrokken partijen, zoals sportclubs en kinderopvang. Bovendien is nieuwbouw energiezuiniger, waardoor we in 25 jaar tijd ook zeer fors op energiekosten besparen.
2. Is het reëel om een grote sporthal te willen hebben voor een dorp als Langeveen?
Wij denken dat het reëel is om voor een zaal van 40 bij 20 meter (handbalveld) te gaan, omdat er een groot tekort is aan zaalruimte in de gemeente Tubbergen. Op dit moment traint de handbalvereniging drie avonden in de sporthal in Westerhaar en een avond in Geesteren. Ook zijn er veel andere sportverenigingen uit Tubbergen die in zalen buiten de gemeente trainen. Daarnaast is de sportzaal in De Gaarf nu ook goed bezet en biedt een nieuwe hal kansen voor andere sporten om binnen te kunnen trainen. Denk daarbij aan tennis of zaalvoetbal.
Wettelijk gezien is de Gemeente Tubbergen (alleen) financieel verantwoordelijk voor het deel ‘bewegingsonderwijs’- waarvoor naar verwachting 1 zaaldeel zal voldoen voor Langeveen/ Bruinehaar. De gemeente Tubbergen geeft aan dat er onderzocht moet worden hoe groot de behoefte naar aanvullende sportruimte is. Daarbij wordt onder andere gekeken naar leeftijdsopbouw in een dorp.
3. Waarom alles tegelijk? Kun je niet beter eerst beginnen met wat echt aan vervanging toe is?
Een rondje langs de velden en gebouwen van de voetbal-, tennis-, en handbalvereniging laat zien dat dit allemaal aan vervanging toe is, met onder andere verouderde kleedkamers en asbest in de gebouwen. Daarnaast is de school niet meer afgestemd op de huidige onderwijsmethodes en is het schoolgebouw te groot en voldoet niet aan de huidige energie-eisen. De Gaarf als gemeenschapsruimte voldoet niet aan de functie van buurtkamer en de gymzaal is niet geschikt voor de wedstrijdsport.
4. Wie beslist uiteindelijk welk scenario het wordt?
Uiteindelijk kiest het bestuur samen met de gebruikers het meest optimale scenario. Hierna wordt gekeken of de investering en exploitatie haalbaar is met behulp van de gemeente en provincie, subsidieverschaffers en bijdragen en zelfwerkzaamheid van de inwoners en ondernemers uit Langeveen en Bruinehaar.
5. Welke invulling hebben jullie in gedachten voor de ‘vrijgekomen gronden’ nabij school, mocht deze verplaatst worden?
We willen ons hierbij richten op woonruimte voor senioren en kleine (huur)woningen voor jongeren en niet concurreren met de kavels op plan De Wirnte II. De gemeente geeft aan dat er waarschijnlijk wordt gekeken naar het verloop van de kaveluitgifte voor De Wirnte en dat er dan eventueel gekeken kan worden naar de verdere woningbehoefte in samenspraak met de Dorpsraad. Er zal afhankelijk daarvan gekeken moeten worden naar een nieuw bestemmingsplan voor de locatie, waarbij de Gemeente zich formeel zakelijk zal opstellen.
6. Houden jullie rekening met de verkeersveiligheid?
Ja, er zal aandacht zijn voor verkeersveiligheid, parkeren, halen/brengen schoolkinderen, spelen en eventuele andere functies in de openbare ruimte.
7. Wat gebeurt er met de vrijkomende grond van handbal- en voetbalkleedkamers?
Deze grond is momenteel eigendom van Jan Waaijer. Mocht deze grond bij het plan worden betrokken, dan gaan we op zoek naar een passende invulling na de realisatie van de MFA. Ook dit wordt dus in een volgende fase door de stichting opgepakt.
8. Hoe zit het met deelname door de fysio en de huisarts bij de plannen? Blijven die op huidige plek?
Fysiotherapie Langeveen-Manderveen wordt actief betrokken bij de plannen en we spannen ons in om de situatie voor beide partijen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.
Een grote wens is om binnen de MFA ook een plek te creëren voor de diensten van een huisarts, zoals bijvoorbeeld een ruimte voor het houden van het spreekuur, prikpost en (afhaalpunt) apotheek. Zodra dit meer concreet is, zullen er gesprekken gevoerd worden met partijen die hieraan invulling kunnen geven.
9. Is er al nagedacht over duurzaamheid van het gebouw en hoe hier invulling aan wordt gegeven?
Als we voor nieuwbouw gaan, dan zal dat gebouw nagenoeg energieneutraal zijn. Als er een sporthal zou komen, dan is er ruimte voor 600 zonnepanelen. Ook kijken we naar de mogelijkheden om het kerkgebouw energiezuiniger te maken. We denken ook mee over de mogelijkheden van investeren in andere duurzame energiebronnen rondom Langeveen en Bruinehaar om mogelijk inkomstenbronnen te creëren voor de gemeenschap.
10. Praktische invulling van de ‘organisatie’ na realisatie. Hoe gaan verenigingen dit samen oppakken?
De Stichting Maatschappelijk Vastgoed Langeveen streeft naar de realisatie van de gebouwen en faciliteiten voor de verenigingen en stichtingen die er gebruik van gaan maken. Na realisatie blijft de stichting MV-L eigenaar van die gebouwen, waarbij alle hoofdgebruikers (zijnde de verenigingen en/ of stichtingen) vertegenwoordigd kunnen zijn en blijven in het algemeen bestuur.
De stichting heeft dan als hoofdtaak het onderhouden en behouden van de accommodatie(s), waarbij er gezorgd moet worden voor sluitende en rendabele exploitaties. Hierbij moet opgemerkt worden dat er geenszins sprake zal zijn van schuiven van gelden tussen de verschillende ‘pijlers’ om eventuele tekorten over en weer aan te vullen. Elke exploitatie afzonderlijke moet rendabel kunnen zijn.
De verenigingen zijn en blijven verantwoordelijk voor hun eigen interne beleid, daar heeft de stichting geen bemoeienis mee.
11. Welke optie biedt de beste binnensport-mogelijkheden?
De volleybal- en handbalvereniging willen beide hun sport in Langeveen kunnen uitoefenen. Om dit mogelijk te maken, is een grotere zaal met hoger plafond nodig. Waar die sporthal in Langeveen komt, is voor de verenigingen niet heel belangrijk. Wel hebben ze een voorkeur voor een sporthal gecombineerd met andere voorzieningen, omdat dit goed is voor de saamhorigheid en dit beter te organiseren is met vrijwilligers.
12. Welke plannen zijn er precies voor de kerk? Is er vanuit de kerk ook betrokkenheid? Toetreden bijvoorbeeld CvB tot algemeen bestuur?
De Pancratiuskerk speelt volgens ons een cruciale rol in de leefbaarheid van ons dorp. Het samenkomen en geloven in de kerk is een belangrijk onderdeel in het leven van de bewoners van Langeveen en Bruinehaar. Deze rol en functie van de Pancratiuskerk behouden wij in de toekomst graag voor de beide dorpen.
De stichting heeft dan ook als doel de kerk en bijbehorende gebouwen en tuin te behouden voor het dorp als gemeenschappelijk bezit. Hierbij willen we voorkomen dat de kerk in commerciële handen valt. Hierbij zullen wij meewerken aan het zo lang mogelijk behouden van de eredienst. Na onttrekking zal er ruimte blijven voor kerkelijke activiteiten en zal de kerk daarnaast een cultureel maatschappelijke functie krijgen.
Voor de invulling van de kerkelijke activiteiten zal een speciale werkgroep samengesteld worden, bestaande uit mensen die ook nu actief zijn in en rondom de kerk. Hierbij blijft de samenwerking met de Heilige Pancratiusparochie Tubbergen belangrijk. De geloofsgemeenschap Langeveen zal blijven bestaan en is en blijft onderdeel van de Heilige Pancratiusparochie Tubbergen. Ondanks dat te zijner tijd de Pancratiuskerk Langeveen aan de eredienst wordt onttrokken zijn er voldoende mogelijkheden om samen het geloof te beleven in de Pancratiuskerk te Langeveen. De behoefte om samen kerk te zijn zal blijven bestaan in de lokale geloofsgemeenschap. Wij willen hier invulling aan geven door, in samenspraak en in samenwerking met het pastoraal team van de Heilige Pancratius parochie, ruimte te bieden voor pastorale activiteiten en samenkomsten. De Commissie van Beheer, pastoraatsgroep en de te formeren werkgroep vervullen hierin een scharnierfunctie. MV-L heeft dus als doel het kerkelijk vastgoed beschikbaar te houden voor de gemeenschap. De concrete invulling van de activiteiten wordt vanuit het dorp door de gebruikers ingevuld.
Activiteiten die o.a. plaats kunnen vinden in de Pancratiuskerk:
13. Hoe onderhouden jullie contact met alle verschillende belanghebbenden?
In de aanloop naar de presentatie van onze plannen hebben wij alle belanghebbenden vooraf geïnformeerd, houden wij ze op de hoogte van de ontwikkelingen en delen wij informatie van belang als eerste met hun. Dit doen wij telefonisch, per mail en in persoonlijke gesprekken.
Dit doen wij naast de informatie die wij op regelmatige basis delen met alle inwoners van Langeveen en Bruinehaar via de verschillende media platformen, zoals Facebook, Instagram en de pers. Ook houden wij onze website voortdurend up to date.
14. Wat betekent de komst van een nieuwe kantine/dorpshuis voor de horecabedrijven in Langeveen en het dorpshuis Bruinehaar?
De lokale horeca is vanaf het begin meegenomen in de plannen. Het is niet de bedoeling dat zij hinder ondervinden van onze plannen, daarom willen we onderling goede afspraken maken. Wij denken zelfs dat er een positief effect voor de horeca kan zijn, door alle activiteiten in eigen dorp plaats te laten vinden. Ook met Dorpshuis Bruinehaar voeren wij gesprekken. Wij zijn voor een sluitende begroting niet afhankelijk van huurders die nu in het Dorpshuis in Bruinehaar zijn, dus de huidige huurders kunnen daar blijven.
15. Waar komt het schoolplein in situatie twee?
Is op dit moment nog niet exact aan te geven. Dit komt aan de orde zodra de exacte situering van het schoolgebouw duidelijk is. Het lijkt er echter op dat de meest logisch locatie wordt naast het schoolgebouw op een strook van tien tot dertig meter van de Hardenbergerweg, waarbij er dan uiteraard rekening gehouden wordt met de verkeersveiligheid.
16. Hoe wordt ‘de beekdal-gedachte’ behouden in situatie twee?
Als we het hoofdveld van de voetbalvereniging een kwartslag kunnen draaien, blijft het beekdal behouden. Als dat niet kan, kijken we naar de beste landschappelijke inpassing. De gemeente zal ook kijken naar hoe het plan past in de omgeving en het landschap.
17. Welke deskundigen zijn tot nu toe betrokken bij het project?
Ondersteuning bij het bepalen van de visie en de aanpak van de plannen, waarbij zij ook meedenken in de financiering van de ideeën m.b.v. subsidies
Advies op het gebied van ruimtelijke vraagstukken en het ontwerpen en herinrichting van de groene ruimtes
Ondersteuning op het gebied van bouwmanagement
Daarnaast worden wij vanuit de Gemeente Tubbergen gefaciliteerd met de hulp van twee deskundigen, Erwin Morsink (projectleider) en onze buurtman Jos van Olffen. Zij zijn aanwezig bij de maandelijkse AB-vergadering. Ondersteunen, denken mee en zijn vraagbaak voor allerlei zaken op het gemeentelijk vlak.
Inmiddels zijn ook een 6-tal medewerkers vanuit ruimtelijke ordening van de gemeente Tubbergen betrokken. Hierin zijn de specialisaties onderwijs, sport, infra & verkeersveiligheid, landschap en bouw & ontwikkeling vertegenwoordigd.
Voor vragen en een verdere toelichting zijn wij bereikbaar op onderstaande contactgegevens: